Randmeren

Bij watersporters is het Veluwemeer populair vanwege de vele voorzieningen. Er ligt een aparte baan voor waterskiën en speedboten. De meren zijn zeer geschikt om te kanoën, surfen en te zeilen. Het biedt ruimte om te toeren met open- of kleine kajuitboten. U kunt genieten van een rondvaart op het Veluwemeer, met prachtige wisselende vergezichten. Op diverse plekken langs de meren zijn aanlegplaatsen te vinden, evenals jachthavens die vaak gekoppeld zijn aan een kampeer- of bungalowpark. Ook kunt u aanmeren en overnachten op één van de recreatie-eilanden.


 

Drontermeer
Het Drontermeer vormt het meest oostelijke meer van de Veluwerandmeren.  Het is 476 ha. groot en heeft een gemiddelde diepte van 1,25 meter. In het Drontermeer liggen drie eilandjes, één waarop men kan recreëren (De Eekt) en twee die voor natuur zijn bestemd (Abbert en Reve).
Aan dit meer is het Abbertstrand gelegen. Hier wordt gezwommen, gesurft en gekanood. Bij Strandpaviljoen De Oase kunnen ook kano's gehuurd worden.

IJsselmeer
Het IJsselmeer wordt begrensd door de Afsluitdijk, de Friese kust, de Noord-Hollandse kust, de dijk Lelystad-Enkhuizen en een stuk van Dronten. Het meer heeft een enorm oppervlakte en is ideaal om een zeiltocht op te maken.  Groepszeiltochten op het IJsselmeer zijn te boeken bij Rederij Van den Berg.
Garnaalweg 3 8251 RN Dronten. Tel: (0321) 313 167. www.kiekendief.com

Ketelmeer
Aan het Ketelmeer is het recreatieve Ketelhaven gevestigd. In de jaren zestig vestigde zich hier polderpioniers die zich vooral bezig hielden met landinrichting. Bezienswaardig zijn de jachthaven en het gemaal Colijn. In het Ketelmeer zijn de eilanden Hanzeplaat en Schokkerbank gelegen. Vanuit Ketelhaven heeft men bovendien zicht op het slibdepot 'IJsseloog'. Dit waterbouwkundig werk heeft
voldoende capaciteit om 20 miljoen m3 slib te bergen.  De vaargeul van het Ketelmeer wordt geschikt gemaakt voor schepen met een diepgang van 3,5 meter. Nadat het IJsseloog gevuld is neemt de natuur het verder over. Het schone slib dat vrij komt wordt gebruikt voor de aanleg van natuurgebied IJsselmonding.

Veluwemeer
Eén van de meest attractieve meren is het Veluwemeer. De eerste zaterdag van september vindt hier Flevoboulevard Swingt plaats, het jazz en bluesfestival. De omgeving is ook bekend van Dorhout Mees, FlevOnIce, Walibi Holland en niet te vergeten het jaarlijkse Lowlands. Eilanden in het meer zijn De Kluut, De Krooneend, De Kwak, Pierland, De Ral en De Snip.
Rondvaarten op het Veluwemeer zijn te boeken bij Rederij Rondvaarten Veluwemeer.
Bremerbergdijk 33, 8256 RD Biddinghuizen. Tel: (0321) 332 226. www.veluwe-meer.nl

Vossemeer
Het Vossemeer is een randmeer dat ontstaan is in 1956 bij de inpoldering van Oost-Flevoland. Samen met het Ketelmeer en het Zwartemeer maakt het deel uit van de Randmeren Noord. Deze meren zorgen er samen voor dat het waterpeil van het oude land niet zakt en het land niet verdroogt. In het Vossemeer ligt het eiland De Zwaan.

Stranden
De stranden zijn openbaar en altijd toegankelijk. U kunt in het seizoen de hele dag parkeren op of nabij de stranden. Het betaald parkeren geldt vanaf 9.00 uur ’s ochtends tot 21.00 uur ’s avonds. Voor en na deze tijden zijn de slagbomen gesloten. Tevens is er de mogelijkheid om een seizoensabonnement te kopen bij de VVV en campings.