CBS: Ruim 50 biologische bedrijven in Dronten

Ondernemers trots op biologisch Dronten

Datum: woensdag 18 september 2013

DRONTEN - Robert Elshof, biologische fruitteler, wil banners plaatsen op de invalswegen naar Dronten om de aandacht te vestigen op 'zijn' gemeente Dronten als grootste biologische landbouwgemeente. Leo Stoker en Kees van Woerden van groenten- en fruit exporteur Q-cape bestickeren hun vrachtwagens met de tekst: Dronten gibt ökologischem Ackerbau Raum. De wagens rijden af en aan naar Duitsland.
Dronten heeft wat met biologische landbouw, de signalen komen vanuit de sector, de cijfers van het CBS en als consument neem je het ook steeds vaker waar: biologische producten zijn vaak bij 'de boerderij' te koop. De biologische bedrijven zijn goed vertegenwoordigd in Flevoland, bijzonder is dat bijna de helft van deze bedrijven (54) gevestigd zijn in de gemeente Dronten. Dan hebben we het nog niet eens over de fruitbedrijven. Immers bevindt éénderde van de biologische fruitbedrijven in Nederland zich in de gemeente Dronten. 

Opleiding en scholing

Met name in kennis telt Dronten mee. De Warmonderhof, het opleidingsinstituut voor de biologische landbouw aan de Wisentweg in Dronten, is een begrip in Nederland en daarbuiten. De opleiding biologisch-dynamische landbouw is de enige in Europa. De school is gelegen vlakbij het internationaal bekende CAH Vilentum (Christelijk Agrarische Hogeschool) in een gebied ten westen van Dronten. Gemeente, Aeresgroep, scholen, ondernemers en bewoners hebben grootse plannen voor de herinrichting van dit gebied. Onder de noemer 'Van Eiland naar Wijland' wordt gestreefd om via herinrichting de ambitieuze plannen van gemeente en stakeholders nog duidelijker tot zijn recht te laten komen.

Economie en aantrekkingskracht

Qua economie en werkgelegenheid wordt de toename en impact van de biologische landbouw steeds meer merkbaar.  Er is aantrekkingskracht voor handels- en verwerkende bedrijven. Bestaande bedrijven zoals Flevosap en Vereecken verwerken steeds meer biologische producten. Guido Aaldering verwerkt biologische uien in Biddinghuizen, en zo zijn er veel meer voorbeelden. Geïnspireerd door landelijke ontwikkelingen neemt de vraag naar deze producten fors toe. In Dronten vindt een voortdurende uitbreiding van productie en verwerking plaats.  Tot voor kort waren biologische producten voornamelijk een exportproduct terwijl de ontwikkeling vandaag de dag meer Retail gericht is. Dronter winkeliers weten de biologische boeren te vinden en verkopen producten vers van het land in hun winkel. Niet voor niets is gemeente Dronten opnieuw Fair trade gemeente. In de lokale horeca treffen we steeds meer Dronter biologische producten aan op de menukaart.  De consument weet waar zijn product vandaan komt, eten van eigen bodem. Dat doen ze in Dronten. De keten is kort in Dronten.  Biologische producten zijn veilig, de consument is steeds meer bereid om hiervoor te betalen, zeker als deze producten rechtstreeks of via streekmarkten tegen concurrerende prijzen betrokken kunnen worden.

Uitstraling en ambitie

Biologische bedrijven zijn een aanwinst voor ondernemend Dronten en voor de inwoners.  Bekend is dat in de biologische landbouw vele handen nodig zijn. Buitenlandse werknemers zijn dan ook van harte welkom in de gemeente Dronten. Ook voor mensen met een grotere afstand tot de arbeidsmarkt liggen hier kansen. Triade een zorgboerderij aan de Wisentweg bakt biologische appeltaarten en er wordt Praght bier (met grotendeels biologische grondstoffen) gebrouwen. Biologische bedrijven delen graag hun kennis en inzicht in natuur en landbouw. De open dagen worden in de regel goed bezocht.
In de sector zelf komt steeds meer het besef dat in Dronten een kritische massa aan biologische bedrijven en activiteiten als een magneet werken. Steeds meer bedrijven vinden hun weg naar Dronten. Steeds meer ontstaat in deze bescheiden sector het besef “we zijn er” en we mogen dat best laten zien. Initiatieven komen nu van de grond om aan die uitstraling iets te doen. Kortom in Dronten is er ruimte voor biologisch boeren, biologisch zijn !