Veel te doen tijdens de eerste Drontense Dag van de Duurzaamheid

Datum: vrijdag 28 september 2018

Op zaterdag 6 oktober organiseert de werkgroep Fairtrade en Duurzaamheid de Drontense Dag van de Duurzaamheid. Samen met de Streekmarkt, IVN, FlevoMeer Bibliotheek, De Meerpaal, Bewust Dronten en Van Werven wordt een leerzaam en leuk programma geboden met muziek, lekkere duurzame hapjes, presentaties en informatieve stands. De dag wordt om 11.00 uur geopend door wethouder Ton van Amerongen. 

 

Aan het werk met zwerfafval en verpakkingsmaterialen

Dat afval slecht is voor het milieu is bij iedereen bekend. Toch ligt er nog veel te veel afval op straat. Om te laten zien wat er in het centrum van Dronten rondslingert, gaat  Ivo Visser samen met kinderen een sculptuur aankleden met afval dat eerder die dag gevonden is het centrum. Het verzamelde zwerfafval gaat eerst in een optocht langs alle winkeliers van de Eerlijke Winkelroute. Hier wordt nog extra verpakkingsmateriaal  opgehaald. Eenmaal op het Serviceplein wordt er van dit afval een kunstwerk gemaakt. Ook FabLab laat zien dat er uit dit afval nog producten gemaakt kunnen worden. Kinderen kunnen helpen om samen het zwerfafval een tweede leven te geven.  Deeelname is gratis, we verzamelen om 11.00 uur op het Havenplein.

 

Duurzaamheidsmarkt

Op het Havenplein kun je ook terecht voor meer informatie over duurzaamheid bij een van de informatieve stands. Aanwezig deze dag zijn Gulpener Bier en Bocca Koffie, beide vertellen meer over hun duurzame bedrijfsvoering en de motivatie hiertoe. De andere stands worden bemand door het IVN, het Energieloket en de gemeentelijke werkgroep Fairtrade en Duurzaamheid. 

  

Sfeervolle muziek en (h)eerlijke hapjes

Naast het informatieve gedeelte is er deze dag tevens ruimte voor mooie muziek van Merel, Johan Borger en Lara Kroon. Ook aan de inwendige mens wordt gedacht. Tussen 12.00 en 15.00 bereiden twee koks ter plekke de producten van de streekmarkt tot smakelijke hapjes. 

 

Het programma deze dag:

  • 11.00               Opening Weth. Ton van Amerongen          Havenplein
  • 11.00-16.00     Diverse informatieve stands                     Havenplein
  • 11.00-16.00     Doorlopende muziekoptredens                Havenplein
  • 11.00-16.00     Eerlijke Winkelroute Dronten                    Stadscentrum Suydersee
  • 11.00-16.00     Filmvertoning Eerlijke Winkelroute            Havenplein
  • 11.00-12.00     Kinderen prikken zwerfafval*                    Stadscentrum Suydersee
  • 12.00-13.00     Inzamelen verpakkingsmaterialen*           Stadscentrum Suydersee
  • 12.00-15.00     Hapjes Streekmarkt                                  Havenplein
  • 13.00-16.00     Zwerfafval project*                                   FlevoMeer Bibliotheek
  • 13.00-16.00     FabLab                                                     FlevoMeer Bibliotheek

 

* Met een rolcontainer gaan kinderen uit Dronten zwerfafval uit het Stadscentrum verzamelen, vervolgens gaan we in optocht langs de winkeliers van de eerlijke winkelroute om hier verpakkingsmaterialen op te halen. De weg wordt vervolgd naar het Serviceplein in FlevoMeer Bibliotheek. Hier gaan de kinderen onder begeleiding van het FabLab en Docent Meerpaal Ivo Visser nieuwe producten en een sculptuur maken van het verzamelde afval.