Fairtrade Gemeente

Fairtrade Gemeente

Dronten is een fairtrade gemeente. Dit betekent dat de gemeente zich extra inzet voor eerlijke handel. Binnen de gemeente zijn diverse winkels en horeca-vestigingen die fairtrade producten verkopen. Samen vergroten zij de vraag naar en het aanbod van fairtrade in onze gemeente. Naast het stimuleren van fairtrade producten is ook extra aandacht voor duurzaam ondernemen. de gemeentelijke werkgroep fairtrade en duurzaamheid is het hele jaar rond actief om bewoners en ondernemers te inspireren om mee te doen. Dit doen zij om een bijdrage te leveren aan een betere wereld. Help je ook mee?

Voor meer informatie over het gemeentelijk beleid en de mogelijkheden, kunt u contact opnemen met Sonja de Vries via  sonja.de.vries@dronten.nl.

 

Nieuwsberichten

 

Waarom fairtrade?

Iedere dag kun je tijdens het winkelen in Dronten kiezen voor fairtrade producten. Hiervoor is een eerlijke winkelroute opgezet. De winkels en horecavestigingen zijn te herkennen aan een speciale sticker. Met jouw fairtrade boodschappen zorg je voor betere sociale en milieuomstandigheden voor boeren en producenten in ontwikkelingslanden.

 

Wat is fairtrade?

Fairtrade zorgt ervoor dat producten onder eerlijke handelsvoorwaarden worden verhandeld met respect voor mens en milieu. Bij fairtrade is bijvoorbeeld het recht op inspraak en het verbod op kinderarbeid een criterium. De boeren en producenten ontvangen een eerlijke beloning voor hun werk. Ook zorgt fairtrade voor langdurige handelsrelaties,zodat de boeren en producenten kunnen investeren in zichzelf, hun familie, en in de gemeenschap waarin zij leven.Daarbij schenken ze bij de keuze voor grondstoffen of productiewijze ook extra aandacht aan het milieu.

 

   

Fairtrade titel

Ook als bedrijf, organisatie of overheidsinstantie kan je fairtrade producten inkopen. De werkgroep stimuleert dit door de uitreiking van de fairtrade titel. In 2017 heeft de Christiaan Huygensschool als eerste basisschool een fairtrade titel ontvangen. In 2018 reikte de wethouder de titel uit aan de Aeres groep voor de hogeschool in Dronten.

 

 

Werkgroep Fairtrade & Duurzaamheid

De gemeentelijke werkgroep Fairtrade en duurzaamheid is een samenwerkingsverband van veel partijen in Dronten. Zij hebben er voor gezorgd dat Dronten in 2011 de titel kreeg en sinds die tijd heeft behouden. Door samen te werken bouwen we in Dronten aan een duurzame wereld. Mooie projecten zijn tot stand gekomen zoals het realiseren van een eerlijke winkelroute in het centrum van Dronten, de fairtrade spreekbeurtkoffer en de uitreiking van de fairtrade titel aan diverse instanties in de gemeente. Meer informatie is te vinden op de landelijke website voor fairtradegemeenten of de facebookpagina.

 

 

 

Fairtrade spreekbeurtkoffer

Het IVN afdeling Dronten heeft samen met de werkgroep een fairtrade spreekbeurtkoffer gemaakt. Scholieren  kunnen de koffer lenen voor een spreekbeurt op school. De koffer is te leen bij de Wereldwinkel in Dronten. Voor meer informatie kun je ook de site van de afdeling Dronten bekijken.