Goede laatste Ondernemersacademie 2018

De laatste SEA Ondernemersacademie van dit jaar trok woensdagavond 12 december ruim 150 belangstellenden, waaronder burgemeester Ineke Bakker en wethouder Irene Korting, naar De Meerpaal. Thema deze avond was Anders Kijken, met neurowetenschapper en cabaretier Paul Smit, en topondernemer en Drontenaar Meine Breemhaar. Bovendien introduceerde wethouder Irene Korting deze avond de ‘Database Lokale Ondernemers’.

 

Liever een goed zakenman dan een sympathiek persoon

Wethouder Korting nam in de grote zaal plaats op de bank voor een interview met presentatrice Liane Wolfert. Meine Breemhaar gaf de aandachtige toehoorder een inkijkje in zijn markante leven en de man achter het succes. Zo vertelde hij van jongs af aan al ondernemend te zijn en ooit bloeddonor te zijn geweest tijdens een jaar durende wereldreis om aan geld te komen. Die reis, die hij als twintiger in zijn eentje maakte, heeft hem mentaal verrijkt en anders doen kijken, zoveel was wel duidelijk. Inmiddels telt zijn consortium circa 40 bedrijven en ruim 1000 medewerkers. Op de vraag wat hem typeert als topondernemer antwoordde Breemhaar dat hij, onder het mom van “Ik ben liever een goed zakenman dan een sympathiek persoon”, op een eerlijke maar ook zakelijke manier leiding geeft aan zijn organisatie.

 

Paul Smit

Na de pauze was het de beurt aan neurowetenschapper en cabaretier Paul Smit. Hij trakteerde de zaal op een lesje ‘anders kijken’. Ons brein ziet wat het wil zien. En dat is niet altijd betrouwbaar, zo bleek uit de voorbeelden die hij veelal op hilarische wijze demonstreerde. Volgens wetenschapper Smit komt dat omdat we in ons dagelijks leven, in ons doen en denken, gebruik maken van vaste patronen en daarvan nature aan vast houden. Zonder motivatie is er geen reden om dit te willen veranderen of anders te willen zien. “Dat is ook de reden waarom verandermanagement binnen bedrijven en organisaties vaak mislukt. Alleen door te willen veranderen met passie en urgentie binnen alle geledingen van een organisatie kan de cultuur binnen die organisatie veranderen”, besloot Smit.

 

Lancering Database Lokale Ondernemers

Wethouder Irene Korting maakte deze avond van de gelegenheid gebruik om de ‘Database Lokale Ondernemers’ te lanceren. “Ondernemers die zich hierbij aansluiten geven de gemeente goed inzicht in lokale organisaties en bedrijven die geïnteresseerd zijn in opdrachten van de gemeente Dronten” aldus de wethouder. “De gemeente kan dan met het inkoopbeleid, en binnen de mogelijkheden die de Aanbestedingswet biedt, per opdracht bekijken op welke wijze lokale ondernemers kunnen worden betrokken”. De opzet van deze databank is tot stand gekomen op initiatief van de raadsleden Trudy Stoker (VVD) en Siert Jan Lap (CDA). Database Lokale Ondernemers is gekoppeld aan de website van de gemeente Dronten: www.dronten.nl  (zoekterm: database lokale ondernemers).