De Meerpaal opent haar Talentenkeuken

De Meerpaal opent haar Talentenkeuken

Op vrijdag 5 juli opent De Meerpaal de Talentenkeuken. De Talentenkeuken van De Meerpaal is er voor alle jongeren binnen de gemeente Dronten. Deze plek is bedoeld om nieuwe initiatieven tot leven te brengen en uit te voeren, een soort culturele en maatschappelijke proeftuin. De opening vindt om 17.00 uur plaats in de Talentenkeuken in De Meerpaal onder het genot van een hapje en drankje.

Wekelijks bezoeken honderden jongeren de toegangspoorten van De Meerpaal: de één voor een dans- of muziekles, de ander voor vrijwilligerswerk of om lekker te chillen in Chillpoint. “De reden waarom een jongere komt, doet er niet zoveel toe”, vertelt Laurens Sigarlaki, jongerenwerker. “Alle facetten van De Meerpaal kunnen bijdragen aan de doelen die jongeren hebben: de één wil zichzelf ontwikkelen door musicallessen te volgen, terwijl de ander juist wat wil betekenen voor een ander. Het is bijzonder dat we met zoveel mogelijkheden onder één dak de jongeren de ruimte kunnen geven om te ontdekken en te experimenteren.” En precies met dit laatste als doel is de Talentenkeuken ontstaan. Terwijl de naam doet overkomen alsof er wordt gekookt en gegeten, is dit niet de insteek van deze plek. Margrit Vos, manager Meerpaal Academie: “Net zoals in een echte keuken is er ruimte om nieuwe initiatieven tot leven te brengen. Er wordt geproefd, ideeën worden op smaakt gebracht én we bieden jongeren de mogelijkheden om concepten daadwerkelijk uit te voeren.”

Het idee van de Talentenkeuken is volledig ontstaan uit de wens van de jongeren. Laurens: “Uiteraard omarmden we dit idee direct, maar we hebben de verantwoording bij de jongeren neergelegd om aan budget te komen om dit idee daadwerkelijk te realiseren. Dat doen we heel bewust om hun ondernemerschap te stimuleren. Het doet écht iets met je zelfvertrouwen als je dit soort dingen voor elkaar krijgt.” Door de komst van de Talentenkeuken leren jongeren elkaar te stimuleren, te helpen en samen te werken. Margrit: “Wij als volwassenen kunnen van alles voor jongeren bedenken, maar het is veel mooier om activiteiten te creëren die voor en door jongeren worden ontwikkeld. Jongeren leren verantwoordelijkheid te dragen en merken dat ze vaak veel meer voor elkaar kunnen krijgen dan ze van te voren gedacht hadden. Dat doet iets met je zelfvertrouwen en dat neemt niemand je meer af!”