Nederland Leest en Kookboekenweek stellen voeding centraal!

Nederland Leest en Kookboekenweek stellen voeding centraal!

November, Kookmaand in FlevoMeer Bibliotheek. Nederland Leest én de Kookboekenweek diepen het thema voeding in alle facetten verder uit! En natuurlijk is de bibliotheek de place to be voor verdieping van dit thema, er is een ruim aanbod (kook)boeken die gaan over voeding in de breedste zin van het woord. Kooktijdschriften kunnen natuurlijk lekker aan de leestafel in de bieb doorgebladerd worden. November wordt in de Flevolandse bibliotheken een maand om je vingers bij af te likken. 

In de maand november ontvangen alle volwassen bibliotheekbezoekers een gratis boek met de titel Je bent wat je leest. Een heerlijk geschenk vol sappige verhalen, verfrissende passages en een zoete afsluiter. Het geschenkboek bestaat uit een menu van vijf uiteenlopende gangen, afgewisseld met diverse smaakmakers die vertellen wat Nederland eet en leest over eten. De auteurs zijn vijf specialisten die het thema elk vanuit hun eigen expertise en stijl benaderen. Zo vormt het boek een verfijnd menu met fictie en non-fictie, spanning en wetenschap en natuurlijk heerlijke recepten.

Naast proeven van het gratis boek Je bent wat je leest, kunnen bezoekers op vrijdag 2 november ook heerlijke hapjes proeven in de bibliotheken van Dronten, Biddinghuizen en Swifterbant. Op deze manier wordt de kookmaand niet alleen culinair afgetrapt, bezoekers kunnen zo ook inspiratie opdoen om thuis de lekkerste hapjes te maken. 

Ook dit jaar is Ronald Giphart ambassadeur voor Nederland Leest. Waar hij vorig jaar nog samen met een robot een hoofdstuk toevoegde aan Ik robotschrijft hij dit jaar het voorwoord van het Nederland Leest-geschenkboek Je bent wat je leest. Giphart (1965) is bekend van de romans Ik ook van jou en Phileine zegt sorry. Behalve een grote liefde voor literatuur heeft hij ook een culinair hart. Zijn roman Troost (2005), over een chef-kok die ten onder gaat, was een groot succes. Hij publiceerde de culinair-literaire werken Keukenprins en, in samenwerking met Jonnie Boer en Sergio Herman, Eten, drinken en slapen. Ook schreef hij de teksten voor het kookboek PUURST van Jonnie en Thérèse Boer, dat bekroond werd met de Gourmand World Cookbook Award voor chef-koks. 

Volgens de wereldberoemde schrijver Umberto Eco heeft voedsel zelfs de geschiedenis bepaald. Toen hem gevraagd werd wat in zijn ogen de belangrijkste uitvinding van de afgelopen duizend jaar was, antwoordde hij ‘De veredeling van bonen en peulen in de elfde eeuw. Hun toegenomen voedingswaarde heeft ons slimmer gemaakt en zo de Renaissance mogelijk gemaakt. Kortom, voeding is een substantieel onderdeel van ons bestaan! Op de eerste dag van deze culinaire maand trakteert FlevoMeer Bibliotheek alle bezoekers op een kopje koffie met vanzelfsprekend iets lekkers erbij.