Stichting Digisterker en FlevoMeer Bibliotheek starten pilot ‘Digisterker op maat’

Stichting Digisterker en FlevoMeer Bibliotheek starten pilot ‘Digisterker op maat’

Aangifte doen bij de Belastingdienst, een verhuizing doorgeven aan de gemeente, huurtoeslag aanvragen of stopzetten: allemaal zaken die je steeds meer zelf via het Internet moet regelen. Vaak is hiervoor ook een DigiD nodig. Dit kan lastig zijn, vooral voor mensen die niet handig zijn met een computer en met Internet. Daarom heeft Stichting Digisterker de cursus 'Werken met de e-overheid' gemaakt. Maar wat als je ook niet goed kunt lezen en schijven?

Stichting Digisterker en FlevoMeer Bibliotheek Dronten slaan daarom de handen ineen en gaan samen op zoek naar mogelijkheden om het Digisterker programma begrijpelijker te maken voor laaggeletterde, laagopgeleide en minder zelfredzame inwoners. Dit doen zij middels de pilot ‘Digisterker op maat’. Iedereen moet zich namelijk prettig kunnen voelen in onze digitale samenleving, maar de omslag naar een digitale overheid is voor veel mensen echt lastig!

In het programma is alle ruimte voor de eigen behoefte, veiligheid en persoonlijk contact. Er is volop begeleiding, dus elke vraag kan aan bod komen. Dit kunnen naast vragen over de overheid ook vragen zijn over het openbaar vervoer of de nieuwe donorwet die ingaat in 2020. En men leert vooral om het zelf te doen, zonder druk, zonder stress. Er komen geen boeken aan te pas en de deelnemer bepaalt zijn of haar eigen tempo. Medewerkers van FlevoMeer Bibliotheek worden getraind in deze coachende manier van werken, maar hebben ook al hun sporen verdiend in het bieden van digitale hulp in de breedste zin van het woord. 

Dit najaar gaan twee groepen van maximaal 10 personen in totaal 11 weken met elkaar aan de slag. Ken je iemand in je omgeving/netwerk die graag steviger in zijn of haar schoenen wil staan als het gaat om digitale vaardigheden, maar moeite heeft met de Nederlandse taal? Ga dan in gesprek over Digisterker op Maat en help elkaar een stap verder. Voor meer informatie of het aanmelden van een deelnemer kun je contact opnemen met Judica van Busschbach j.vanbusschbach@flevomeerbibliotheek.nl.

 

 

De pilot wordt mede mogelijk gemaakt met subsidie van Provincie Flevoland.